Seksuaalisuus, seksuaaliterapia, inhimillisyys, toivo, tasa-arvo, yhdenvertaisuus, luottamus, aidosti, sydämellä, sinua varten

Mieli ja keho tarvitsevat turvaa voidakseen nauttia läheisyydestä.

13.03.2022

Tervetuloa lukemaan ensimmäistä kirjoitustani täällä. Vihdoin koitti päivä jolloin rohkaistuin sanoittamaan mietteitäni somen lyhyiden postausten lisäksi blogitekstin muodossa. Jännää ja hyvin ihanaa. :) Aloitetaan. 


Miltä otsikko tuntuu kehossasi? Herättääkö otsikko mielessäsi ehkäpä eriävää mielipidettä, miksi? Vai nyökytteletkö otsikolle; "Näin juuri"? Muistutan, että jokainen lukija ja jokainen ihminen kohtaa asioita omaan kokemusmaailmaansa ja tietämykseensä peilaten. Jokaisen seksuaalisuus on yksilöllinen ja muuttuva elämänkaaressa. 

Aluksi herättelen aiheen pohtimista kysymysten muodossa: 

-Mitä läheisyys on sinulle? 

-Millaisia kokemuksia sinulla on läheisyydestä?

-Mistä "aineksista" nautittava läheisyys sinulla koostuu?

-Mitä turva ja turvallisuus ovat sinulle?

-Sinun (seksuaalinen) nautinto; mitä se on, mitä se tarvitsee, mitä haluaisit sen olevan? 

-Aistien merkitys: 

Muistele hetkeä jolloin nautit toisen ihmisen kosketuksesta/ läsnäolosta/ läheisyydestä. 

Miltä tuntui kehossasi

Miltä mahdollinen kosketus tuntui & millainen kosketus se oli

Mitä kuulit 

Mitä haistoit (kuten esim. tuoksukynttilän, halauksen yhteydessä läheisen vaatteessa tuoksuvan itselle miellyttävän pyykinpesuaineen, meren suolan tuoksun aaltojen pärskiessä rantakiville)

Mitä maistoit (kuten esim. joitko juuri lempiteetäsi, suutelit juuri suussa sulaneen suklaan jälkeen)

Mitä näit


Aihe on laaja, tiedän. En pyri käsittelemään sitä kaikista näkökulmista, sillä jokaisen uniikit ja  henkilökohtaiset näkökulmat jäisivät muuten kuulematta. Mielenterveys ja seksuaalisuus ovat osa ihmisyyttä meillä kaikilla. Ne ovat meissä läpi elämän ja niihin heijastelevat sekä menneet että tulevat kokemukset mm. kohtaamisista ja kanssakäymisistä. Kun kirjoitan seksuaalisuudesta kirjoitan ihmisyyden ytimestä ja ihmisenä olemisesta. Seksi on tekemistä ja osa seksuaalisuutta muttei ihan kaikilla. 

Mielen ja kehon yhteys on merkityksellinen. Miksi siis toisinaan/usein kuuntelemme enemmän mieltämme ja annamme sen ohjata toimintaamme? Kehon reagoidessa monin tavoin emme ole valmiita antamaan sen opastaa meitä. 


Mitä meissä tapahtuu kun kohtaamme ihmisen/ olemme toisen kanssa, jonka seurassa emme koe olevamme turvassa? Tämä kysymys voi joillakin herättää kipeitä muistoja. Muistathan nyt hengittää ja kuunnella kehoasi. On itselleen rakkauden teko kohdata tuntemukset myötätunnolla ja vaikkapa pysäyttää lukeminen tähän. Sinun vointisi on tärkeämpää. 

Hengitä ja anna itsellesi hali
Hengitä ja anna itsellesi hali <3

No niin, olin siis kirjoittamassa turvan puutteesta. Voi olla, että turvattomuuden tunne herää meille täysin vieraan henkilön, työkaverin, sukulaisen,  ystävän, tutuntutun, ammattiroolissa olevan henkilön kuten opettajan, sairaanhoitajan, putkikorjaajan tai jopa oman kumppanimme seurassa. Tilanteessa jokin asia, ilme, aistikokemus, ele, puhe, sana, äänet, ympäristön tekijät laukaisevat meissä turvattomuutta. Reaktioon, tunteeseen voi liittyä jotain aiemmin opittua ja koettua. Joskus puhutaan näistä traumatriggereinä. Trauma tarkoittaa oman sietokyvyn ylittävää kokemusta lyhyesti sanottuna. En jatka sen tarkemmin traumoista, toivon vain sinun muistavan ettemme voi koskaan tietää millaisia traumoja kenelläkin on. 


Kehomme ovat viisaita, ne eivät valehtele. Siinäpä vasta upea työkalu, kehomme ovat aina mukana siellä missä mielemmekin.  Turvattomuus voi tuntua esim. ahdistuksena rintakehällä, kehon jännittymisenä, lamaantumisena paikalleen, vaikenemisena, seksuaalireaktioiden häiriöinä kuten erektion lopahtamisena ja vaginan kouristuksena...  Mieli on kehoa monimutkaisempi ja usein hallitsevampi. Nimittäin mieli keksii keinoja ohittaa turvattoman olon ja kehon mm. selviytyäkseen. Siihen vaikuttaa eletyn elämän historia, kuten kasvatus ja kehittyminen, mallit, ihmissuhteet, kokemukset, tiedon määrä ja taso, tavat olla ja elää. Koitan seuraavalla esimerkillä avata asiaa enemmän:

-Haluttomuus on yksi yleisimmistä syistä hakeutui seksuaalineuvontaan /-terapiaan. Sen juurisyyt ovat usein moninaisia. Työskentely lähtee tilanteen kokonaisvaltaisesta kartoituksesta. Taustalla voivat olla esim. mielenterveyden häiriö kuten masennus, pitkäaikainen ja kuormittava elämäntilanne, sairauden hoidossa käytetyn lääkkeen haittavaikutuksena halun alentuminen, kriisit kuten läheisen menettäminen sekä ristiriidat mahdollisen kumppanin kanssa. Tarpeet tulla nähdyksi, kuulluksi ja rakastetuksi sellaisena kuin on heijastuvat täyttyessään myönteisesti nautinnolliseen läheisyyteen. Kiintymyssuhdepelot taas loitontavat ja eristävät. Niitä voivat olla esim. enkö riitä tällaisena, en ole rakastettava, hylkäätkö minut ja jäänkö yksin.

Mäyräkoirieni läheisyys
Mäyräkoirieni läheisyys <3

Mihin sitten voimme vaikuttaa? Miten lisätä nautinnollista läheisyyttä? 

Olen nyt kirjoittanut muutamien esimerkkien kautta otsikon aiheesta. Ainakin minä kaipaan jo tähän kohtaan myönteistä, vahvistavaa ja omaa hyvinvointia tukevaa tekstiä joten käytän loppusanat sille. 

Yhteys itseen ja toisiin voi hetkellisesti katketa sekä nautinnontaidot ruostua. Meistä kukaan ei ole suojassa elämän kolhuilta ja haastavilta tuntuvilta vaiheilta. Emme voi valita kasvuympäristöämme emmekä maailmalla, yhteiskunnassa, kaikkia itsellemme tapahtuvia asioita MUTTA

-voimme valita tarkastella niitä itsessämme eri näkökulmista

-voimme valita asioiden työstämisen itsessämme

-voimme hakea apua ja tukea jos tuntuu sille olevan tarvetta

-voimme vahvistaa hyvää itsessämme

-voimme asettaa rajat hyvälle ja huonolle läheisyydelle

-voimme harjoittaa nautinnontaitojamme

-voimme hakeutua sellaiseen seuraan jossa tuntuu hyvältä ja turvalliselta olla

-voimme päättää puhua, puhua ja puhua

-voimme oppia vähentämään itsekritiikkiä ja hälventämään häpeää

-voimme oppia myötätuntoisemmiksi itsellemme

-voimme oppia suhtautumaan itseemme kuin hyvään ystävään

-voimme oppia rakastamaan kehoamme ja kuuntelemaan sitä enemmän

-voimme oppia sanoittamaan tarpeitamme ja sitä mitä haluamme

-voimme.... Mitä sinä lisäisit listaan? 


Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä sananen myönteisestä kosketuksesta:

Itselle mieluisalla kosketuksella itse toivomaamme kohtaan kehossa ja itselle sopivalla hetkellä kosketus mm. hoivaa, lisää mielihyvää, tasaa sykettä ja verenpainetta, vahvistaa yhteenkuuluvuutta, rauhoittaa ja rentouttaa sekä lisää turvallisuuden tunnetta


Sydämellä Marja 


Kohtaan sinut aidosti & lämmöllä.
Kohtaan sinut aidosti & lämmöllä.